9 Şubat 2013 Cumartesi

Madem Duygu ibretlik bir olaydan bahsetti, ben de durur muyum hemen belirdim. Şimdi sizlere Phineas Gage isimli talihsiz adamın başına gelen olay (olay gerçekten başına gelmiştir) ve etkilerinden bahsedeceğim. Biz okulda kendisini her ders en az bir kere anıyoruz. Ailesine baş sağlığı, kendisine rahmet diliyorujaksdlf.

Phineas Gage Amerika'da bir demiryolu işçisiydi. 1848 yılının bir günü rızkına koşarken demiryolunda patlatılacak olan bir kayaya açılan deliğe 110 santim uzunluğunda bir demir çubuk kullanarak barut, fitil ve kum doldurdu. Kumun az gelmesi barutun patlamasına neden oldu ve 6 kilo ağırlığındaki demir çubuk Gage'in sol gözünün altından girip kafatasından çıktı ve 25 metre öteye düştü.

 Frontal lobu neredeyse tamamen parçalanan Gage bir süre sonra kendine geldi, ayağa kalktı, insanlarla konuştu ve doktorun bulunduğu yere at arabasında dik bir şekilde oturur vaziyette gitti. Yaklaşık bir ay sonra kendini toparladı fakat o eski halinden eser kalmamıştı şimdi. Çünkü Gage artık eski Gage değildi. Hiçbir şeyi önemsemiyor, karar vermekte büyük zorluklar çekiyor, verdiği sözleri tutamıyordu. Değer yargıları tamamen kaybolmuştu. Ben her ne kadar bunların Phineas'ın "Lan olm kafama demir girdi ve ben yaşıyom lan! BIRAKIN DA HİÇBİR ŞEYİ SİKİME TAKMAYAYIM!" diye düşünmesinden kaynaklandığını düşünsem de bilim insanları Phineas'taki değişimlerin frontal lobunun belasını bulmuş olmasından kaynaklandığını kanıtlamışlar. Benim ne haddime.


Zavallı Phineas 12 sene sonra hayatını kaybetti. Kendisi bilmiyor ki günümüze ışık oldu. Sayesinde alzheimer gibi karakter değişikliğine sebep olan hastalıklarla ilgili önemli bulgular elde edildi.



















Temsili "Kanka beni çubuğumla çeksene :D:Ddd" temalı fotoğraf.

İşte böyle arkadaşlar. Kaşınıza gözünüze sahip çıkmanızı öneriyor, esenlikler diliyorum.

Buradan sonra yola katırlarla devam edeceğiz;


SİNİR YOLLARI HARİTASI DEĞİŞTİPloS One dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Gage’in beyninde oluşan hasarın kısa özeti şu: Beynin ön lobunun üçte birini oluşturan ve öz farkındalıktan sorumlu olan “superior frontal sulcus” ve duygular ile bazı davranışlardan sorunlu insula, en ağır hasarı gören kısımlar oldu. Çubuk, beyin zarının yüzde 4’ünü, beyindeki beyaz dokunun ise yüzde 11’ini yok etti. 
Sonuçlara göre, sol yanaktan giren ve beynin sol tarafından çıkan (bu esnada birkaç dişi söküp atan) demir çubuk, önceden sanıldığı gibi beynin ortasını etkilemedi. Beynin çıkarılan haritası, beynin sol tarafında bulunan beyaz dokudan çok fazla kaybedilmesinin, bu dokuların bağlantılı olduğu sağ kısmı da etkilediğini gösterdi. Bu nedenle, beynin sağ kısmında da bazı kısımlar tam olarak iyileşmedi.

164 yıllık mucizenin sırrı çözüldü
Gage’in beynindeki sinir yollarıyla, 110 veri tabanından alınan sağlıklı insan beynine ait sinir yolları, kazanın neden olduğu değişimi net bir şekilde gösterdi.
Horn, yaptıkları araştırmanın sadece tarihi bir olayı aydınlatmakla kalmadığını, aynı zamanda modern tıp için de önemli bir kazanç olduğunu belirtti: “Ön loblardaki beyaz doku kaybı, bunamayla bağlantılı olduğu gibi Gage’in yaşadıklarıyla da uyuşuyor. Beynin hangi kısımlarının davranışları etkilediği konusunda çok önemli bulgular elde ettik.”  





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder